Το Alysos Prenatal προσφέρει στους μελλοντικούς γονείς τη δυνατότητα να ελεγχθούν πριν τη σύλληψη, για να διαπιστώσουν αν φέρουν μεταλλάξεις υπεύθυνες για κληρονομούμενα νοσήματα. Το βασικό ερώτημα που τίθεται από τους επιστήμονες υγείας αφορά στα οφέλη του ελέγχου φορέων στο γενικό πληθυσμό και στο αν αυτός μπορεί να βλάψει ψυχολογικά τους εξεταζόμενους. Σε ανασκόπηση της Sylvia A. Metcalfe ( J Community Genet (2012) 3:193–203) αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα από την παγκόσμια βιβλιογραφία, ο έλεγχος φορέων πληθυσμών είναι ευπρόσδεκτος από τους συμμετέχοντες με εμφανώς ελάχιστες ψυχολογικές ζημίες. Η ίδια συγγραφέας αποφαίνεται ότι, εφόσον ο έλεγχος φορέων στο στάδιο πριν τη σύλληψη κρίνεται προτιμότερος από αυτόν πριν τη γέννηση, κυρίως διότι προσφέρει στο ζευγάρι τη δυνατότητα μεγαλύτερο αριθμό επιλογών στο θέμα της αναπαραγωγής, τότε είναι ιδανικό να γίνεται η συμβουλευτική σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας.
Το Alysos Prenatal περιλαμβάνει την ανίχνευση των συχνότερα απαντούμενων παθογόνων μεταλλάξεων που ευθύνονται για την Κυστική Ίνωση και την Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (μη συνδρομική βαρηκοΐα), ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να επεκταθεί ο γονιδιακός έλεγχος και για άλλες κλινικές καταστάσεις, όπως στον πίνακα που ακολουθεί:
Prenatal 1 Κυστική Ίνωση (32 μεταλλάξεις), Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (2 μεταλλάξεις)
Prenatal 2 Κυστική Ίνωση (32 μεταλλάξεις), Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (2 μεταλλάξεις), Ανεπάρκεια Βιοτινιδάσης (4 μεταλλάξεις), Γαλακτοζαιμία (3 μεταλλάξεις), MCADD (2 μεταλλάξεις)
Prenatal 3 Θρομβοφιλία (16 μεταλλάξεις), Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (2 μεταλλάξεις)
Prenatal 4 Κυστική Ίνωση (32 μεταλλάξεις), Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (2 μεταλλάξεις), Θρομβοφιλία (16 μεταλλάξεις)
Prenatal 5 Κυστική Ίνωση (32 μεταλλάξεις), Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση (2 μεταλλάξεις), Ανεπάρκεια Βιοτινιδάσης (4 μεταλλάξεις), Γαλακτοζαιμία (3 μεταλλάξεις), MCADD (2 μεταλλάξεις), Θρομβοφιλία (16 μεταλλάξεις)
Prenatal 6 Κυστική Ίνωση (857 μεταλλάξεις / 90% των περιπτώσεων)
Κυστική Ίνωση
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1700 παθογόνοι μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR, η παρουσία των οποίων μπορεί να ερμηνεύσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις παρατηρούμενες διαφορές στην κλινική εικόνα του πάσχοντος. Η Αμερικάνικη Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικάνικη Ένωση Ιατρικής Γενετικής (ACMG) προτείνουν τον έλεγχο για την παρουσία 23 παθογόνων μεταλλάξεων στα πλαίσια γονιδιακού ελέγχου με σκοπό την ανίχνευση φορέων της νόσου. Κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις απαντάται με συχνότητα ~1% στο γενικό πληθυσμό. Το ποσοστό ανίχνευσης της συγκεκριμένης ομάδας μεταλλάξεων ανέρχεται στο 80% στους Καυκάσιους πληθυσμούς, ενώ φθάνει το 90% στη Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι φορείς υπολογίζονται σε περισσότερα από 500.000 άτομα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται κάθε χρόνο 50-60 παιδιά που πάσχουν από κυστική ίνωση.
Η Alysos παρέχει δύο δυνατότητες ελέγχου ανίχνευσης φορέων κυστικής ίνωσης, λόγω της σημαντικής ετερογένειας, όσον αφορά στα υπεύθυνα αλληλόμορφα που έχουν καταγραφεί στον ελληνικό πληθυσμό: 1.Έλεγχος 32 παθογόνων μεταλλάξεων (συμπεριλαμβανομένων των 23 προτεινόμενων από ACOG και ACMG), ο οποίος καλύπτει το 80% των παθογόνων μεταλλάξεων που έχουν ανιχνευθεί στο γενικό πληθυσμό, 2.Έλεγχος 857 παθογόνων μεταλλάξεων, ο οποίος καλύπτει το 90% των παθογόνων μεταλλάξεων που έχουν ανιχνευθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Προσχολική Ασυμπτωματική Κώφωση
Το βασικό γενετικό αίτιο της Προσχολικής Ασυμπτωματικής Κώφωσης είναι μεταλλάξεις στο γονίδιο της Κοννεξίνης 26, γνωστό και ως GJB2. Η Alysos παρέχει τον έλεγχο των μεταλλάξεων c.35delG και p.L90P. H μετάλλαξη c.35delG του γονιδίου GJB2 ανιχνεύεται στην πλειονότητα των κλινικών περιστατικών της λευκής φυλής. Στον ελληνικό πληθυσμό, η συχνότητα φορέων της c.35delG ανέρχεται στο 3,5% (ένα στα 28 υγιή άτομα με φυσιολογική ακοή), ενώ η συχνότητα φορέων της συγκεκριμένης μετάλλαξης συνολικά στην Ευρώπη ανέρχεται σε 1 στα 50 άτομα. H συχνότητα της μετάλλαξης p.L90P στον ελληνικό πληθυσμό ανέρχεται στο 2%.
Ανεπάρκεια Βιοτινιδάσης
H Aνεπάρκεια της Bιοτινιδάσης οφείλεται σε μεταλλάξεις στο γονίδιο BTD. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 140 παθογόνοι μεταλλάξεις. Σχεδόν 1 στα 60.000 νεογέννητα έχουν πλήρη ή μερική ανεπάρκεια βιοτινιδάσης. Ο γονιδιακός έλεγχος που προσφέρει η Alysos περιλαμβάνει την ανίχνευση της ήπιας μετάλλαξης p.D444H και των σοβαρών μεταλλάξεων p.Q456H, p.T532M και c.98_104del7ins3, που καλύπτουν το 70% των παθογόνων μεταλλάξεων που έχουν ανιχνευθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Γαλακτοζαιμία
Η Γαλακτοζαιμία οφείλεται στη διακοπή του γονιδίου γαλακτοζο- 1- φωσφορική ουριδυλοτρανσφεράση (GALT) στο ένατο χρωμόσωμα. Περισσότερες από 130 μεταλλάξεις στο γονίδιο GALT συνδέονται με τη γαλακτοζαιμία. Ορισμένες μεταλλάξεις απαντώνται συχνότερα σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες και έχουν ως αποτέλεσμα ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας της διαταραχής. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου είναι 1 ανά 14.000 γεννήσεις. Ο γονιδιακός έλεγχος που προσφέρει η Alysos περιλαμβάνει την ανίχνευση δύο σοβαρών μεταλλάξεων (p.Q188R, p.K285N) στην κλασική μορφή της γαλακτοζαιμίας, και της ήπιας μετάλλαξης Duarte (p.N314D) που αφορά στην ήπια μορφή της νόσου.
Ανεπάρκεια Ακυλοσυνενζύμου Α Αφυδρογονάσης Λιπαρών Οξέων Μεσαίας Αλύσου (MCADD)
Η συχνότητα της νόσου διαφέρει ανά γεωγραφική περιοχή και κυμαίνεται από σε 1:10000 έως 1:30000 γεννήσεις. Όσον αφορά τον ελληνικό πληθυσμό η συχνότητα της MCADD ανέρχεται σε 1:15.937 γεννήσεις. Η Alysos παρέχει τον έλεγχο των μεταλλάξεων c.985A>Gκαιc.244insT. Η συχνότητα της c.985A>G ανέρχεται σε ~47% σε ομοζυγωτία (και τα δύο αλληλόμορφα περιέχουν τη μετάλλαξη) και σε ~30-40% σε ετεροζυγωτία (το ένα από τα δύο αλληλόμορφα περιέχει τη μετάλλαξη) στους Καυκάσιους πληθυσμούς. Η συχνότητα της c.244insT σε ετεροζυγωτία ανέρχεται σε ~21% στον ελληνικό πληθυσμό.
Θρομβοφιλία
Η Alysos παρέχει επίσης έλεγχο 16 μεταλλάξεων οι οποίες φαίνεται, από τις μέχρι τώρα έρευνες, να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με επιπλοκές της εγκυμοσύνης σχετιζόμενες με τα αγγεία.
Οι μεταλλάξεις που ελέγχονται είναι οι :
1. FVp.R506Q (γνωστή ως LEIDEN)
2. FVp.H1299R
3. MTHFRc.677C>T
4. MTHFRc. 1298A>C
5. Prothrombinc.20210G>A
6. B-Fibrinogenc.-455G>A
7. FXIIIp.V34L
8. PAI-14G/5G
9. GPI1Iap.L33P
10. ApoBp.R3500Q
11. ApoEp.C130R
12. ApoEp.R176C
13. ACE I/D
14. GPIa c.807C>T
15. PAI-2 p.S413C
16. eNOS c.894G>T
Τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου για θρομβοφιλία δίνουν τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να πάρει αποφάσεις σχετικά με την ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης, αφού συνεκτιμήσει και τους κλινικούς παράγοντες κινδύνου για κάθε περίπτωση.
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) θεωρείται ότι αποτελεί το τρίτο πιο συχνό γενετικό νόσημα μετά την μεσογειακή αναιμία και την κυστική ίνωση. Γι’αυτό και η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Γενετικής συνιστά τον προγεννητικό έλεγχο, δηλαδή την ανίχνευση των φορέων της συγκεκριμένης νόσου. Η συχνότητα της νόσου στη λευκή φυλή είναι περίπου 1:8.000 (1 στα 40 άτομα μπορεί να είναι φορέας). Στο 95% των περιπτώσεων, το νόσημα οφείλεται σε ομόζυγη έλλειψη των εξονίων 7 και/ή 8 του γονιδίου SMN1. Οι γονείς οι οποίοι είναι φορείς της συγκεκριμένης έλλειψης, χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν 25% πιθανότητες να αποκτήσουν πάσχον παιδί.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ελεγχθούν οι ασθενείς σας για την πιθανότητα να είναι φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για τις λεπτομέρειες και το κόστος της εξέτασης.
|